Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
  • EUR
  • USD
Добре дошли в нашия магазин! |

Количка

0 артикула

Категории

Мини количка

Количката е празна.

Валута

Новини

Промяна в Закона за тютюна и тютюневите продукти относно течностите за електронни цигари

Дата: 20 Май 2017

Уведомяваме Ви, че във връзка с директива 2014/40/EU, от 20.05.2017г. се преустановява продажбата на никотинови течности и базови разтвори със съдържание на никотин по-високо от 20мг и разфасовки по-големи от 10мл. Постепенно ще започнем обновяване на каталога, като добавяме продукти и базови разтвори в позволените за продажба разфасовки и никотиново съдържание!

Световно известна медицинска организация подкрепя електронните цигари

Дата: 14 Авг 2016

Една от най-престижните медицински организации предостави иновативен доклад от 200 страници в подкрепа на електронните цигари като средство за отказване от тютюнопушенето, като междувременно развенча и няколко мита, свързани с изпаряването (вейпинга).

Кралската лекарска колегия (КЛК), (The Royal College of Physicians (RCP)), която е и най-уважаваната медицинска институция в Обединеното Кралство, стигна до заключението, че електронните цигари са с 95% по-безопасни отколкото обикновените цигари и биха имали огромен принос за подобряване здравето на обществото.

Докладът, озаглавен „ Никотин без тютюнопушене: намаляване вредата от тютюна“, е един от най-задълбочените, публикувани някога, изучаващи електронните цигари и би могъл да промени из основи представите на здравните и политически организации по света. Първоначалният доклад 1962 на КЛК, който демонстрира връзката между тютюнопушенето, заболяванията на белия дроб и бронхите, принуждава  U.S. Surgeon General  да публикува историческия 1964: „Тютюнопушене и Здраве: Доклад на Консултативния Комитет на Щатската Генерална Хирургия“. Новият доклад на КЛК развенчава някои страшни истории, включително и ставащата все по-популярна представа, че изпаряването (вейпинга) довежда по някакъв начин към тютюнопушене. „Към днешна дата, няма никакво доказателство, че някои от тези процеси се случват в значителна степен в Обединеното Кралство“, казват авторите на доклада. (Други, свързани с това материали са „CDC Признава, че няма „Бетонно“ доказателство, за това че електронните цигари водят до тютюнопушене“-  (CDC Admits, No ‘Concrete’ Evidence E-Cigarettes Are Gateway To Smoking)

Авторите са категорични, че няма никакво доказателство, че употребата на електронни цигари води до привличане към тютюнопушене. „Нито един от тези продукти, към днешна дата, не е привлякъл към значителна употреба сред пълнолетните непушачи, или пък е показал свидетелство за значителноувеличаване на привличане към тютюнопушене сред младите хора“.

            Един от най-вредните митове за електронни цигари, който избухна през 2015 година, е че електронните цигари в действителност не помагат на пушачите да откажат тютюнопушенето. Противно на твърденията на някои активисти за обществено здраве в Съединените Щати, КЛК е категорична: електронните цигари могат да помогнат на пушачите да прекратят вредния навик завинаги. „Сред пушачите, употребата на електронни цигари, най-вероятно би довела до опити за отказване, които иначе не биха се случили, и при част от тях, до успех. При това положение, електронните цигари биха могли да послужат като средство за отказване на тютюнопушенето.“ (Свързани статии: „Учени считат, че Е-цигарите увеличават шансовете за отказване на цигарите“, „Могат да спасят живот“)-(RELATED: Study Finds E-Cigarettes Raise Chances Of Quitting, ‘Can Save Lives’).

            КЛК не твърди, че изпаряването (вейпинга) е напълно безопасно, тъй като вейпърите (изпаряващите) вдишват никотин и аромати. Но те стигат до заключението, че всеки риск за вейпърите е вероятно „много малък и значително по-малък от риска, произтичащ от тютюнопушенето“.

Също като предишен доклад на Public Health England (Обществено здраве на Англия), КЛК вярва, че рисковете за здравето на вейпърите много малко вероятно биха достигнали повече от 5% от рисковете, свързани с тютюнопушенето. Докладът, също така, предупреждава ревностните политици да устоят на изкушението за ограничаване на електронните цигари по начин, който би довел до възпрепятстване на тази иновация и до обезсърчаване на употребата им.

            „Този доклад успокоява всички притеснения относно тези продукти и заключава, че, с разумна регулация, електронните цигари имат потенциала да доведат до огромен принос за предотвратяване на преждевременната смъртност, заболяванията и социалните неравенства в здравеопазването, които в момента изпитват пушачите  в Обединеното Кралство“, казва Професор Джон Бритън, председател на Консултативната група на КЛК за Тютюнопушенето.„Пушачите трябва да бъдат уверени, че тези продукти могат да им помогнат да откажат завинаги всякаква употреба на тютюн“, добавя той.

Сред най-аплодиращите заключенията на учените са групите, използващи електронните цигари, които се съпротивляват на яростните атаки на политици и съмнителни обществени здравни изследователи.

            „Когато КЛК казва истината за цигарите през 1962, на правителството на Съединените Щати му отнема две години, за да навакса и пусне свой собствен доклад. На Американските обществени здравни институции не трябва да отнема два месеца, да не говорим за две години, за да поправят предишните си неверни твърдения относно вейпинга. FDA и CDC сериозно трябва да вземат в предвид насоките, дадени от КЛК, преди да продължат напред с нови ограничения или обществени кампании за бездимни никотинови продукти“, казва Грегъри Конли, президент на Американската Вейпинг Асоциация. „Въпросът към тези от масата в тютюневия контрол е, как можете да отхвърлите с лека ръка този доклад? Авторите са уважавани експерти, без финансови интереси, свързани с тютюневите или вейпинг продукти.  В един момент, тези групи ще трябва да осъзнаят, че науката отдавна надмина тяхната реторика“, добавя Конли.

            Организирането на благотворителни дейности за онкологични заболявания прибавят към тежестта на доклада от КЛК.  „Този важен доклад е точно обобщение на последните научни доказателства за това, че електронните цигари ще помогнат за разсейването на разрастващото се погрешно схващане, че те са също така вредни, както е вредно тютюнопушенето. Не са.“, казва директорът на „Изследвания за превенция на ракови заболявания в Обединеното Кралство“ Алисън Кокс.

За допълнителни коменари, посетете темата в нашия форум.

Източник: http://dailycaller.com/2016/04/27/game-changer-world-leading-medical-group-backs-e-cigarettes/

Разкрита медийна манипулация: химикала диацетил е 750 пъти повече в тютюневите, от колкото в електронните цигари

Дата: 27 Дек 2015

Разкрита медийна манипулация: химикала диацетил е 750 пъти повече в тютюневите, от колкото в електронните цигари

 

Доклади за високи нива на потенциално опасен химикал в електронните цигари са силно преувеличени и са част от пропаганда към демонизирането на вейпинга според водещ учен в сферата на контрола над тютюна.

Диацетил, химикал, който се свързва със сериозното белодробно заболяване “bronchiolistis obliterans” по-познато като “Pop-corn lung” е открит в 
39 от 59 овкусени течности, изследвани от учени в „Harvard T.H. Chan School of Public Health“.

Медийни кампании по целия свят започнаха публикации със заглавия, преувеличаващи риска от електронните цигари от типа „Вейпинга може да ви доведе до “Popcorn Lung” и “Електронните цигари са свързани с нелечимо белодробно заболяване“.

Но според др.Майкъл Сийгел, професро в Департамента по Обществени Здравни Науики в Boston University School of Public Health, Харвардското изследване има няколко фрапантни пропуска, а нивата на излагане на диацетил чрез вейпинг в сравнение с пушене на тютюневи продукти се различава хилядократно.

Сийгел, който е прекарал 25 години в сферата на тютюневия контрол, изтъква, че изследването публикувано в жунала „Environmental Health Perspectives“ не споменава, че тютюневите цигари съдържат диацетил в далеч по-големи количества от която и да е течност за електронни цигари.

От цифрите, Сийгел открива, че ежедневното излагане на диацетил при тютюнопушене е средно 750 пъти по-голямо, от колкото при вейпинга. Вейпърите са, средно, изложени на дневна доза от девет микрограма диацетил, докато пушачите на тютюневи продукти в сравнение с тях, са изложени на 6718 микрограма.

Но доказателствата стават по-лоши за публикуващите сензационните заглавия и анти-вейпинг активистите. Нивата на диацетил в „най-лошата“ тествана електронна цигара са 85 пъти по-малко от „най-лошата“ тествана тютюнева цигара, пише Сийгел. Течността за електронни цигари с най-високи нива на диацетел в Харвардското изследване, излага вейпърите на 239 микрограма срещу 20340 микрограма при сериозните тютюнопушещи.

„Bronchiolitis obliterans“ е известно като “popcorn lung”, защото е открито при работниците, които вдишват изкуствения маслен овкусител използван за направата на пуканките за микровълнови печки. Някои от случаите са били толкова тежки, че пациентите са се нуждаели от трансплантация на белия дроб.

Но вейпърите имат малки основания за притеснения от относително малките нива на диацетил в електронните цигари в сравнение с тютюневите продукти.

Не само, че риска от излагането на диацетил е значително по-малък при вейпинг в сравнените с тютюнопушенето, но според Critical Reviews in Toxicology, тютюнопушенето не е доказано като риск за заболяване от „bronchiolitis (popcorn lung)“.

Говорейки с Daily Caller News Foundation, Сийгел обяснява реакцията на Харвардското изследване и какво казва то относно позицията на публичните здравни движения по въпросите свързани с вейпинга и медийното отразяване на изследванията в сферата на електронните цигари.

„Много усилия се полагат за демонизирането на електронните цигари и много изследвания, опитващи се да намерят рисковете, което е добре, защото трябва да знаем ако има такива, но представянето на изследването беше много пристрастно и предубедено“, казва Сийгел.

„Това което всъщност прави то, е изкривяване на общественото мнение относно това, колко сериозни са рисковете от тютюнопушенето. В общи линии е все едно да кажеш на пушач, който е успял да спре тютюнопушенето използвайки електронна цигара, че спокойно може да се върне на тютюневи цигари“.

Сийгел добавя, че имало принос в идентифицирането на възможно вредни компоненти в електронните цигари, като казва, че „Харвардското изследване е добавило диацетила към списъка със съставките, които е необходимо да наблюдаваме в електронните цигари“. Но отбелязва че „идеята, която това изследване е открило, че вейпинга причинява “popcorn lung” е абсолютно невярна“.

Сийгел обаче приема за нормална по-скоро реакцията на медиите към излседването, от колкото реакцията на публичните здравни движения и анти-вейпинг групите, които са се опитали да използват изследването като доказателство за опасността от електронните цигари.

„Не мисля, че медиите движат шоуто. Мисля, че медиите докладват това, което им е било предоставено. Това, което виждаме е не подивелите медии, това което виждаме е движенията против тютюнопушенето, които предоставят изопачават данните предадени на медиите“.

„Учените и групите, които публикуват тази информация са отговорни за начина, по койото резултатите се представят на публиката, както и за начина по който се интерпретират. Виждали сме много примери за абсолютно валидни данни, които са напълно „изкривени“.

Президентът на Американската Вейпинг Асоциация Грегори Конли беше дори още по-остър в атаката си срещу изкривяването на данните и невярното представяне на информацията, като е изпратил писмено становище до TheDCNF:

„Проучвания показват, че все повече пушачи на тютюневи продукти вярват, че вейпинга е също толкова вреден, колкото тютюнопушенето. Тази погрешна представа бива формирана и подкрепяна от всеки „сензационен“ доклад относно всяко ново „бомбастично“ изследване в областта на вейпинга.

„Безразсъдното коментиране на рисковете от вейпинга не само, че не допринася по-малко пушачи да спрат пушенето, но също води и до отказването на някои вейпъри от електронните цигари и връщането им към тютюнопушенето. Ужасяващо е като виждаш това да се случва.“

 

Източник: http://dailycaller.c.../#ixzz3uTAeFrqg

Електронните цигари са около 95% по-безвредни от тютюна

Дата: 19 Авг 2015
 

Електронните цигари са около 95% по-безвредни от тютюна и трябва да бъдат използвани за оказване на помощ на пушачите да спрат цигарите, се посочва в изследване на агенция към британското министерство на здравеопазването, предаде  БТА.

Електронните цигари, устройства за вдишване на напоена с никотин пара, са все по-популярниот двете страни на Атлантическия океан. Но до момента здравните организации не ги препоръчваха като по-безопасна алтернатива на тютюна.

„Не са напълно безопасни, но има доказателства, че причиняват само част от вредите на тютюнопушенето", заяви професор Кевин Фентън от Английската агенция за обществено здраве.

Повечето химични елементи, които причиняват болести, свързани с пушенето, липсват при електронните цигари, а и пасивното пушене при тях не е толкова вредно.

Това изследване противоречи на доклад на Световната здравна организация от 2014 г., който призовава за по-сериозни регулации на продажбата на тези устройства и за забрана на употребата им в затворени помещения.

То противоречи и на изследване на учени от университета на Южна Каролина от тази седмица, според което тийнейджърите в САЩ, опитали електронни цигари, са по-предразположени да преминат на конвенционални, отколкото тези, които никога не са опитвали.

Източник: NovaNews.

Истина за електронните цигари: Епизод 2 - Никотинова заблуда

Дата: 05 Май 2015

В "Никотинова заблуда", ще видите, с какви похвати политиците и тютюневото лоби се опитва да се бори с електронните цигари. Също така, ще видите, кое всъщност е причината за пристрастяването при тютюнопушенето и сврързано ли е то само с никотина или главния му причинител са останалите химикали отделяни в тютюневия дим.

Този път клипа е преведен от нас и се надяваме да достигне и да бъде разбран от повече хора!

https://www.youtube.com/watch?v=fiv_KX22mnAТемата с дискусия в нашия форум: ТУК.

Учени в шок след лабораторно изследване на парата от електронни цигари

Дата: 10 Апр 2015

Отново и отново чуваме здравните власти да говорят, че няма достатъчно доказателства, от които да сме сигурни, че електронните цигари са по-безопасна алтернатива на тютюневите продукти. Истината обаче е, че такива изследвания са в изобилие и всеки месец излизат нови проучвания, които сочат истината. Едно от последните такива проучвания засрамва критиците и шокира представителите на здравеопазването, а именно, че изпаряването с електронни цигари е безопасно и ефикасно.

Новото проучване, публикувано в „Нормативна токсикология и фармакология“ показва, какво точно се крие в парата от електронните цигари сравнена с дима от тютюневите цигари. Учение правят изследване на парата от три аромата на марката “Blu” и „SKYCigs”. Също така тестват и „Marlboro Golds” и “Lumber & Butler” тютюневи цигари. Накрая изследват и въздуха в нормална стая, като основа за сравнение на резултатите.

Учените са търсели конкретно 8 токсини в това изследване: въглероден оксид, карбонили, феноли, летливи токсини, метали, тютюневи специфични нитрозамини, полиароматни амини и полиароматни въглеводороди. Не е изненада, че тютюневия дим е бил пълен с отровни химикали. Но учените били шокирани от факта, че токсините в парата от електронните цигари били подобни на тези от въздуха в нормална стая. Всъщност, нямало голямо увеличение на токсините между обикновения въздух и парата от електронна цигара.

Вместо смъртоносни токсини, в парата се е съдържало само пропилен гликол, вода и слаби следи от ароматизаторите и никотин. За да се регистрира някаква степен на токсичност, учените е трябвало да направят 99 дръпвания от електронната цигара, за да регистрират дори най-малкото наличие от 0.18 милиграма NPHC. За да се добие представа за размерите на откритото вещество, за сравнение в една единствена дръпка от тютюнева цигара Marlboro Golds, количеството на NPHC е 30.6 милиграма! При сравнение на „дръпка към дръпка“, тютюневите цигари съдържат 2000 пъти повече токсини от електронните цигари.

Изследването дава да се разбере, че електронните цигари са много по-добра алтернатива на тютюневите цигари. Те са научно доказани, че имат свойства за намаляване на вредите и няма начин законодателите да спорят, че  изпаряване на публични места е вредно, след като погледнат тези изследвания. Следващия път, когато чуете, че някой се оплаква как изпаряването на публични места е опасно, насочете го към това изследване. Науката е нашето най-важно оръжие, с което да спрем критиците и да разпространим истината за всички невероятни ползи от изпаряването.

Но изследователите са шокирани да видят, че токсините отделяни в парата от електронните цигари са много подобни на тези, открити във въздуха в нормална стая.

Изотчник: http://www.churnmag....por-in-the-lab/

Изследването: http://www.sciencedi...273230014002505


За коментари, посетете темата в нашия форум: ТУК.

Електронните цигари нямат вредно влияние върху кръвта и преноса на кислород към сърцето

Дата: 15 Мар 2015

Според ново изследване, представено днес на ежегодния конгрес на Европейската Кардиологична Общност в Амстердам, употребата на електронни цигари няма вредно въздействие върху сърдечната циркулация и преноса на кислород към сърцето.

Учени от Центъра по Кардио-хирургия в Онасис с ръководител д-р Константинос Фарсалинос са изследвали ефекта от употребата на електронни цигари върху способността на коронарните артерии да снабдяват сърцето с кръв и кислород. Изследвана е група от 60 човека, 30 пушачи и 30 потребители на електронни цигари. Стойностите на максималния кръвоток са измерени при пушачите преди и след изпушването на 2 цигари и, в отделен ден, след употребата на електронна цигара с 18мг/мл никотин за 15 минути. При потребителите на електронни цигари измерването е извършено преди и след употребата на същата електронна цигара за 15 минути.

"Това е първото изследване, което разглежда ефекта от електронните цигари върху коронарната циркулация", каза ръководителят д-р Константинос Фарсалинос. "Знаем, че пушенето има вредно влияние и намалява способността на коронарните артерии да доставят кръв към сърцето, и нашата цел беше да установим дали електронните цигари имат подобен ефект", добави той.

След изпушването на 2 цигари, учените установяват намаляване на кръвотока с 16% и 19% повишение на кръвното налягане. След употребата на електронни цигари обаче не се забелязва разлика в сравнение с контролното измерване. "Резултатите бяха впечатляващи и свидетелстват че, за разлика от тютюна, елетронните цигари не влияят на преноса на кислород към сърцето", каза д-р Фарсалинос. "Въпреки това трябва да сме внимателни и да подчертаем, че това не означава, че няма да има усложнения в дългосрочен план. Към момента е невъзможно да преценим ефектите от дългосрочна употреба, но съществуващите доказателства свидетелстват, че електронните цигари са далеч по-безвредна алтернатива в сравнение с тютюневите продукти."

Здравните власти по света разглеждат възможностите за регулация на електронните цигари. Наскоро Европейската Комисия предложи медицинска регулация. По този повод д-р Фарсалинос каза: "Предвид огромния потенциал на електронните цигари като алтернатива на пушенето и осланяйки се на доказателствата за тяхната безопасност, е важно здравните власти да регулират тези продукти така, че те да бъдат по-достъпни за тези пушачи, които не могат да откажат цигарите с помощта на другите медицински методи."

Източник: http://clearstream.f...?p=1171&lang=en

 

За допълнителна информация и коментари, вижте темата в нашия форум.

Електронни цигари помагат на хората да откажат или намалят тютюнопушенето

Дата: 18 Дек 2014

RALEIGH, NC – Все повече тийнейджъри предпочитат електронните цигари пред традиционните цигари, сочи годишното проучване на правителството върху употребата на наркотични вещества. Друго изследване добавя към доказателствата, че електронните цигари могат да помогнат да се откажат цигарите или да се намали тютюнопушенето.

Електронните цигари са устройства захранвани с батерии, които произвеждат пара. Някои съдържат никотин. Ново изследване от Лондон показва, че пушачи, които ги използват, могат да намалят тютюнопушенето или да откажат цигарите напълно.

Марк Фостър, който наскоро премина на електронни цигари казва, че е много близко до отказването на цигарения навик.

„От както започнах да употребявам по-мощни електронни цигари, пушенето на обикновени цигари е паднало до около 2% от това, на което бях свикнал. Напълно съм ги приел като заместител на обикновените цигари“.

Peter Хайек, клиничен психолог и автор на проучването, констатира че електронните цигари могат да увеличат повече от двойно шанса за отказване на тютюнопушенето на даден човек.

Проучването разглежда данни за повече от 650 настоящи пушачи. Изследователите установили, близо 10 на сто от хората, които използват електронни цигари са били в състояние да се откажат от тютюнопушенето в рамките на една година. Около 36 процента от потребителите  на електронна цигара намали броя на традиционните цигари наполовина.

Все пак, експертите твърдят, че са необходими повече проучвания за въздействието в дългосрочна перспектива на тези устройства.

"Вейп" е дума на 2014 г. според речника на Оксфорд

Дата: 16 Дек 2014

За момента думата на годината е прибавена само в интернет сайта на Оксфордския речник, а включването й в Оксфордския английски речник, смятан за определящ за развитието на английския език, се проучва

 

След "селфи" през 2013 г., Оксфордският речник избра "вейп" за дума на 2014 г, отбелязвайки, че употребата на електронната цигара е "влязла в обичаите".
 

Дума на годината на Оксфордския речник е дума или израз, "които са били обект на голям интерес през изминалата година".
 

През 2014 г. употребата на думата "вейп", която на английски означава едновременно електронна цигара и дръпване от електронна цигара, "е нараснала над два пъти", показва изследване в интернет на Оксфордския речник.

 

Това увеличение се обяснява едновременно с нарастването на този нов сектор, но също и с желанието на потребителите да използват други думи, за да се отличават от традиционните "пушачи".

 

"Вейп влезе в нравите", обобщи Джуди Пиърсол, представител на Оксфордския речник в комюнике.

 

Макар че електронната цигара се появи преди само няколко години, първата известна поява на думата "вайп" датира от 1983 г. в статия, озаглавена "Защо пушим", публикувана в списание "Ню съсайъти".

 

Нейният автор е Роб Степней. За момента думата на годината е прибавена само в интернет сайта на Оксфордския речник, а включването й в Оксфордския английски речник, смятан за определящ за развитието на английския език, се проучва.

фотобомби).

Повече по темата, както и коментари на потребители може да намерите в темата в нашия форум.

Една трета от докторите препоръчват електронни цигари на пациентите си, за да откажат цигарите

Дата: 08 Сеп 2014

Изследването е направено сред 128 доктора в Северна Каролина (САЩ), като целта е да се разбере отношението им към електронните цигари. Две трети (67%) от тях смятат, че електронните цигари помагат за отказване от цигарите, а една трета (33%), ги препоръчват на пациентите си.

Източник:
http://www.futurity....arettes-739882/

Т
ема в нашия форум: www.gigadrinks.com/forum

«1 2 3 4 5» Страница 1 от 5